Nirvana: Live at Reading

Jos sopivasti joulumarkkinoille julkaistaan jo 15 vuotta sitten kuopatun bändin 17 vuotta vanha liveveto, voi olla melko varma, että kyseessä on puhdas rahastusjulkaisu. Tämän Nirvanan platan tapauksessa on kuitenkin väärässä.

Etenkin Nirvanan kaltaisilla fiilisbändeillä, jotka eivät sinänsä Grohlia lukuunottamatta soita järin skarpisti, timanttinen keikka vaatii sen, että kaikki osuu kohdalleen yhtenä iltana. Sellaisena iltana, kun fiilis, yleisö, soundi, settilista ja puitteet osuvat kohdalleen, jysähtää kovaa. Siinä ei enää haittaa pätkääkään, että välillä vähän mikki kiertää ja parissa välissä Kurtin näpit sekoavat ja Smells Like Teen Spirit väännetään solmuun.

Bändi on suosionsa huipulla kiertämässä Nevermind-kiertuetta ja Kurt ei ole vielä niin raunio kuin paria vuotta myöhemmin, ja ihan täpinöissä tuoreena isänä. Pari tulevan In Utero -levyn raitaa oli ehditty jo kirjoittaa ja ottaa lavalle kierrätykseen. Kaikki oli kohdallaan.

Tämän pätkän perusteella täytyy ihmetellä, miksi From the Muddy Banks of the Wishkah -livelle oli poimittu vain muutama raita tältä levyltä.

Tähän CD+DVD-pakettiin käytin vuoden parhaiten käytetyt 16 euroa. Kriitikot ovat samaa mieltä – tämä on kerännyt 97 pistettä Metacriticissä, mikä on vuoden kovin tulos selkeällä marginaalilla.