Roklintu 6 vuotta sitten: CD-levyjen kopiosuojauksesta

Jos Hesarikin saa retroilla 50 vuotta sitten -palstallaan, kai Roklintukin?

Päivälleen 6 vuotta sitten Roklinnussa käsiteltiin tällaista aihetta:

Tämänhetkinen CD-levyjen kopiosuojauksesta yltyvä keskustelu on hieman hämmentävää. Toisaalta en oikein sulata ajatusta siitä, että kuluttajat saisivat vähempiarvoisen tuotteen normaalihintaisen hinnalla. Varsinkin Ipodin tai muun vastaavan MP3-jukeboksin omistajia moinen toiminta luulisi harmittavan kovaa, puhumattakaan niitä, joiden auto-CD-soitin ei soita suojattuja levyjä lainkaan.

Toisaalta olen vähän huolestunut siitä, että koko suojauskeskustelu käännetään keskusteluksi siitä, kun joidenkin mielestä kaikki musiikki pitäisi saada kopioida ilmaiseksi mistä tahansa miten vain eikä kukaan muka menettäisi mitään, jolloin kaikki ei-harrastelijamainen musiikki kuolisi.

Yhtäältä olen myös huolissani siitä, että artistit raivoissaan (joskin oikeutetusti raivoissaan) alkavat suhtautua faneihinsa kuin vihollisiin. Tässä keskusteluketjussa jonkin vähämielisen journalistin vuoto poltti pahasti bändin päreet (oikeutetusti), mutta kun sitä raivoa ruvetaan purkamaan faneihin, jotka ovat ilmoittaneet ostavansa levyn välittömästi sen tultua kauppaan ja menevänsä vielä keikallekin (ks. sivu 3), ollaan heikoilla jäillä. Have the fans unleashed the fucking fury, kysyisi Yngwie Malmsteen.