Control ilmestynyt DVD:nä

Anton Corbijnin näyttelyn avajaispäivänä 21.5. 2008 julkaistiin myös miehen ensimmäinen pitkä elokuva Control DVD:nä Suomessa. Koska kukaan ei hehkuttanut tuota leffaa täällä viime syksynä sen pyöriessä elokuvateattereissa, voin hoitaa homman nyt.

Control kertoo Joy Divisionin keulahahmon ja biisintekijän Ian Curtisin elämäntarinan. Se perustuu Curtisin vaimon Deborahin omaelämäkertaan Touching from a Distance. Leffa lähtee selkeästi liikkeelle siitä oletuksesta, ettei Curtisin lyhyeksi jääneen elämän käännekohtia ja varsinkaan sen loppua tarvitse enää erikseen selvittää kenellekään, vaan sitä katsomaan lähteneet tuntevat jo bändin ja sen tunnetuimman jäsenen vaiheet.

Perinteisen tarinankerronnan sijaan Corbijn tekeekin sitä, minkä parhaiten osaa – valokuvaa. Control on sarja valokuvamaisia sommitelmia, hitaasti eteneviä, lähes pysähtyneitä hetkiä, jotka kuvittavat Curtisin surullisen elämän sekä Joy Divisionin synkän musiikin tyylikkäästi ja sydäntäsärkevän kauniisti. Tummia miehiä harmaassa maailmassa, musiikkiin kanavoitu intohimo ja julkisuuden paineet, rikkinäinen mieli, rikkinäiset ihmissuhteet ja rikkinäinen elämä. Kaiken tuon kuulee Joy Divisionin musiikissa, mutta elokuvan jälkeen sen myös näkee – leffan kuvat palaavat musiikin kautta mieleen uudelleen. Ja muistan myös itseni itseni leffateatterissa nieleskelemässä kyyneleitä lopputekstien rullatessa ja Athmospheren soidessa taustalla. Varsin mieleenpainuvaa kamaa siis, ainakin bändistä tykkääville.

Lisätietoa DVD-julkaisusta DVD Plazassa.

Touching from a Distance on niinikään ilmestynyt suomeksi tässä kuussa, Like kustannuksen julkaisemana ja nimellä Etäinen kosketus. Kirja on lukujonossani seuraavana, aiheesta siis lisää myöhemmin.

zp8497586rq

Comments are closed.