Mir-0: Kurssi EP

Koska kevyempi ambient-musiikki ei ole ominta alaani, voi tämän arvion luonnehdinnoissa olla selkeitä asiavirheitä, joista en vain ole perillä. Joten yrittäkää kestää.

Mir-0 on suomalainen tanssi- tai rytmimusiikkia (paremman kuvauksen puutteessa) tuottava yhdenmiehen kollektiivi, joka tekee kaiken musiikkinsa orgaanisilla instrumenteilla ja ihmisäänillä. EP:n sisäteksteissä painotetaan ettei levyn tekemiseen ole käytetty syntetisaattoreita tai sampleja, joten musiikki on hyvinkin elävän oloista.
Kolmen kappaleen EP:stä kaksi ensimmäistä on mielenkiintoista kuunneltavaa ja erittäin rauhoittavaa sellaista, koska totutusti hallitsevat biitit ja rytmikulut sellaisenaan puuttuvat kokonaan. Käytetyistä soittimista en osaa sanoa varmasti mitään, mutta kuulostaisi että kappaleissa on käytetty ksylofoneja, jotain balalaikan tyyppistä kielisoitinta, jotain bassoista ääntä tuottavaa kielisoitinta ja kasa erilaisia hauskoja ääniä tuottavia… asioita. Viimeinen kappale pitää sisällään perinteisemmän technon kuuloista meininkiä, mutta mielestäni edelleen liikutaan enemmän ambient maailmassa kuin missään muualla.
Kaikki kolme kappaletta ovat miksattu yhteen niin, että kappaleiden vaihdot ovat saumattomia ja siten levy kuulostaa yhdeltä kappaleelta jolla on muutamia nousuja ja laskuja alun UUOA -kappaleen ambientista lopun tanssittavampaan Säröksimän -kipaleeseen. Lisäksi huomasin että levyn alussa kuulostaisi kuin vinyyli laitettaisiin soittimeen sekä neula sen päälle, kun taas lopussa kuulostaa kuin neula nousisi ylös. Tämä vain hauskana yksityiskohtana.

Jos kotimainen rytmimusiikki kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti tutustumaan artistiin ja tekemään omat (oikeat) päätelmät mistä tässä oikeastaan on kysymys. Raskaamman musiikin ystävänä yllätyin positiivisesti kun huomasin kuuntelevani EP:tä viidettä kertää peräjälkeen.

Linkkejä:
Almighty Love productions
Kihveli Soikoon sivujen Mir-0 luonnehdinta