Weezer:Video capture devide DVD

Weezerin dvd on ollut työn alla pitkään ja saatu siis viimein valmiiksi. Onko odotus kannattanut? Faneille vastaus on kyllä, muille varovainen ehkä.

DVD:n on koostanut bändin valokuvaaja ja kotisivuista vastaava Karl Koch. Koch on hengannut bändin kanssa sen perustamisesta asti. Käsittääkseni mies on työstänyt dvd:tä lähes yksinään, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus. Levyn sisällön jäsentely ei ole täysin onnistunut. Musiikkivideot ovat selkeästi omassa osiossaan, mutta dokumentit, toiset otokset ja harvinaisuudet on jaettu kahteen osaan ilman selkeää logiikkaa. Aikajärjestys on sentään säilytetty.

Weezerin musiikkivideot ovat lähes poikkeuksetta huippukamaa. Kaksi ensimmäistä videota ovat Spike Jonzen ohjaamat Undone – the Sweater song sekä Buddy Holly, miehen myöhempää tuotantoa on Island In The Sun (version 2). Upeasta, yhdellä otolla kuvatusta Undonesta on tarjolla myös Alternate take. Toinen monta videota bändille ohjannut henkilö on Marcos Siega, jonka vahvasti Muppet-show -henkinen Keep Fishin’ -video on ehkäpä koko dvd:n paras hetki. Karl Kochin dvd:tä varten koostamat musiikkivideot (Pink Triangle, Photograph ja Slob) jäävät jälkeen ammattilaisohjaajien teoksista.

Jokaisella musiikkivideolla ja monella muulla videopätkällä on kommenttiraita, mutta niistä ei ole paljoakaan iloa. Rivers Cuomoa ei ole saatu mikrofonin ääreen kertomaan biisien synnystä, eikä videoitten ohjaajia kommentoimaan omia visioitaan. Kommentointi on jätetty lopun bändin harteille (varustettuna Karl Kochilla) ja homma kuihtuu tylsäksi jutusteluksi.

Musiikkivideoiden ulkopuolisesta materiaalista monet nousivat suosikeikseni: David Letterman show:ssa esitetty Say it Ain’t so, akustinen live-versio Pink Trianglesta, julkaisemattoman Prodigy Lover -biisin demonauhoitus, Weezeriä edeltäneen 60 Wrong Sausages -bändin punk-rymistely The Answer Man sekä runoilija Tim Levitchin kanssa esitetty Undone.

Blue albumin ja Pinkertonin tekemisestä on mukana ”dokumentit”. Ne koostuvat Kochin kuvaamasta materiaalista, jossa Weezer on studiossa äänittämässä levyjä. Kuvan- ja äänenlaatu on surkea, mutta silti niihin on tarttunut tunnelmaa. Parempilaatuista tavaraa olisi toki odottanut. Kochin kuvaamien pätkien lisäksi dvd:lle on kelpuutettu fanien kuvaamia livebiisejä ja vaikka kuvanlaatu on poikkeuksetta heikko, jotkut esiintymisistä puolustavat paikkaansa tarjoamalla nostalgiaa tai julkaisematonta materiaalia. DVD:n ”lopussa”, tekijätietojen rullatessa, soi Steven Avilan mainio klassinen versio Photograph:sta.

Weezer-fanit oitis kauppaan, bändin viidettä levyä odotellessa tämä dvd on mainiota ajanvietettä.